Categorie├źn
Bon Mot du Jour jargon newspeak weblogjargon

Roze horde

roze horde -> door weblog GeenStijl opgehitste bezoekers die stemmingen via websites versjteren. In de eigen woorden van het weblog: ,,Dat is een Tokkie, die het internet onveilig maakt door petities en polls te verkloten.” Door sommigen ook wel de Geenstijl-jugend genoemd. ‘Roze’ verwijst naar het roze uit de huisstijl van het weblog.

De term kreeg bredere bekendheid doordat ondermeer het NOS-journaal en radio-1-journaal berichtten over de vete tussen GeenStijl en het weblog GeenCommentaar. De aanleiding voor de vete was een door GeenCommentaar gemaakt scriptje dat kon contoleren of vanaf een bepaald IP-nummer iemand zich als hooligan had misdragen; hier de toelichting van GeenCommentaar daarover. De hoofdredacteur van GeenStijl reageerde laconiek op webwereld: ,,Boeien”.

Blijkbaar kon het GeenStijl meer boeien, want daarna werd in pagina’s van GeenStijl een stukje JavaScript ingebouwd dat de GeenCommentaar-server aanriep. Door het enorme bezoekersaantal van GeenStijl en doordat de server van GeenCommentaar niet op dit aantal requests berekend was, ging de server van GeenCommentaar plat. Sommige spraken dan ook van een DDoS-aanval, iets waar GeenStijl zelf ook last van heeft gehad. GeenStijl schreef een reactie en claimde daarin dat de lijst met ‘foute’ IP-adressen aangevuld was met 670.000 extra nummers. Die claim is niet waar, omdat het GeenCommentaar-script niet toeliet om IP-nummers in de database te zetten.

En misschien nog aardig, een kijkje in de keuken van GeenStijl. Op zondag 21 september verscheen op het forum van Fark een verwijzing naar een groot vliegdekschip in Lego. Op maandag pende GeenStijl braaf het berichtje over, maar classificeerde de maker ook gelijk even: ,,geen leven, geen seks, geen televisie, geen vrouw, geen vriendin”. Bovendien zou de maker een Fransman zijn (omdat Fark naar een Franse website verwees). Een simpele zoekopdracht zou de naam van de maker opgeleverd hebben en dat het geen Fransman maar een Duitser is. Bij GeenStijl werken blijkbaar luie broodwebloggers.

Uit de commentaren op GeenCommentaar: ,,Geenstijl, de nieuwe dimensie van de media, lijkt op de ondergekalkte deur van een openbaar toilet achterin de snackbar.” Inderdaad, grappig, scherp geschreven, maar volstrekt niet serieus te nemen.

Update: De Speld reageert briljant met een artikel over de strijd tussen Yes en Linda.

2 reacties op “Roze horde”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.