Categorie├źn
bizz-bla Bon Mot du Jour portmanteau

opzouten

Opzouten betekende oorspronkelijk 'het oppotten van bepaalde gedachten of gevoelens' maar wordt tegenwoordig gebruikt als woord voor 'opdonderen'.

8 reacties op “opzouten”

Geachte meneer van Buuren.

Middels Google kwam ik op uw website. Ik was op zoek naar de oorsprong van het woord opzouten.

U en anderen hebben het volgende als antwoord;
Opzouten betekende oorspronkelijk ‘het oppotten van bepaalde gedachten of gevoelens’ maar wordt tegenwoordig gebruikt als woord voor ‘opdonderen’.

Ik was gisteren bij een Katholieke begrafenis.
De laatste gebeden ten afscheid noemt men absoute, waarbij de kist wordt gezegend met water en wierook.

Is het zomaar mogelijk zijn dat de oorsprong van opzouten hier vandaan komt?

Vr. gr.

Gideon Hiddinga
Heerhugowaard.

De schrijfwijze van het “opzouten” zoals vandaag de dag wordt gehanteerd met als betekenis opdonderen is afwijkend van hoe het eigenlijk ontstaan is. Het moet eigenlijk zijn opshouten en komt van het merk Shout (vlekverwijderaar voor was) en heeft dus geen connectie met het woord opzouten alleen dat je hetzelfde uitspreekt.

MvG
Jacqueline

Helemaal mee eens Paul wat een Bullshit (Bullshit komt uit het Engels/Amerikaans en betekend stierenstront maar wordt gebuikt voor flauwekul)

Laten wij gisteren aan het repeteren zijn voor een uitvaartmis en over de uitspraak van absoute beginnen, toen iemand zei: “Opzouten komt misschien wel van absoute”.

Het is meer dan aannemelijk dat het woord opzouten in de betekenis van weggaan of zelfs “oprotten” inderdaad afkomstig is van absaute ,het laatste afscheids ritueel van een overledene bij het katholiek geloof. Alle andere verklaringen die worden geopperd hebben immers niets te maken met afscheid nemen of weggaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.