Opzouten betekende oorspronkelijk 'het oppotten van bepaalde gedachten of gevoelens' maar wordt tegenwoordig gebruikt als woord voor 'opdonderen'.
Opzouten betekende oorspronkelijk 'het oppotten van bepaalde gedachten of gevoelens' maar wordt tegenwoordig gebruikt als woord voor 'opdonderen'.
Gideon Hiddinga zegt
Geachte meneer van Buuren.
Middels Google kwam ik op uw website. Ik was op zoek naar de oorsprong van het woord opzouten.
U en anderen hebben het volgende als antwoord;
Opzouten betekende oorspronkelijk ‘het oppotten van bepaalde gedachten of gevoelens’ maar wordt tegenwoordig gebruikt als woord voor ‘opdonderen’.
Ik was gisteren bij een Katholieke begrafenis.
De laatste gebeden ten afscheid noemt men absoute, waarbij de kist wordt gezegend met water en wierook.
Is het zomaar mogelijk zijn dat de oorsprong van opzouten hier vandaan komt?
Vr. gr.
Gideon Hiddinga
Heerhugowaard.
Jacqueline zegt
De schrijfwijze van het “opzouten” zoals vandaag de dag wordt gehanteerd met als betekenis opdonderen is afwijkend van hoe het eigenlijk ontstaan is. Het moet eigenlijk zijn opshouten en komt van het merk Shout (vlekverwijderaar voor was) en heeft dus geen connectie met het woord opzouten alleen dat je hetzelfde uitspreekt.
MvG
Jacqueline
Paul van Buuren zegt
Dat lijkt me de grootst mogelijke kul, dat het van een wasmiddel komt.
Saskia zegt
Haha dat wasmiddel bestaat pas paar jaar. De uitdrukking opzouten is veeeeel ouder.
vincent zegt
Helemaal mee eens Paul wat een Bullshit (Bullshit komt uit het Engels/Amerikaans en betekend stierenstront maar wordt gebuikt voor flauwekul)
Lucie Verstijnen zegt
Laten wij gisteren aan het repeteren zijn voor een uitvaartmis en over de uitspraak van absoute beginnen, toen iemand zei: “Opzouten komt misschien wel van absoute”.
Rene zegt
Het is meer dan aannemelijk dat het woord opzouten in de betekenis van weggaan of zelfs “oprotten” inderdaad afkomstig is van absaute ,het laatste afscheids ritueel van een overledene bij het katholiek geloof. Alle andere verklaringen die worden geopperd hebben immers niets te maken met afscheid nemen of weggaan.
Bakker zegt
Heeft het niet te maken met het feit dat grotere kinderen vroeger een zakje zout kregen bij het Sinterklaasfeest?