Vandaag wordt herdacht dat 14 mei 1940 een groot gedeelte van de Rotterdamse binnenstad door een Duits bombardement werd verwoest. Overal door de stad zullen grote schijnwerpers de grens markeren van wat toen wel en niet werd verwoest.
Bekijk ‘In naam van Rotterdam’ op YouTube’
95 bommenwerpers bombardeerden de driehoek van Kralingen, Hofplein en Vaste Land. Henk Hofland herinnert zich: ,,Ze vlogen laag en langzaam. Op hun doje gemak, heb ik later gedacht. Ze hadden niets te vrezen.” De bommenregen duurde een kwartier en de vernietigende uitwerking ervan was gigantisch. Meer dan 24.000 woningen werden in de as gelegd, ongeveer 800 mensen vonden de dood en 80.000 Rotterdammers werden dakloos. Toen de volgende dag de Duitsers dreigden om op dezelfde manier ook Utrecht plat te gooien, was dit reden genoeg voor de capitulatie, op 15 mei 1940 getekend door Generaal Winkelman e.a. te Rijsoord (gemeente Ridderkerk). (wikipedia)
Weinig gebouwen doorstonden het bombarement. De stad heeft nu kleine plukjes met oude vooroorlogse gebouwen, die suggereren dat Rotterdam misschien wel een mooie stad is geweest. Na de oorlog is het stratenplan van de stad grondig herzien, met bredere lanen en ruimte voor verkeer. Voor de oorlog was het centrum van Rotterdam een wirwar van kleine straten en steegjes.
Roel zegt
Ik had toch graag gezien hoe het centrum van Rotterdam er nu zonder bombardement zou hebben uitgezien. Maar de verlichte brandgrens was gisteren ook een heel speciaal gezicht.