Dit recept is m’n geen-zin-om-te-koken-toch-lekker-recept, ’t liefst met spaghetti. Scherp en zout, dus eet het met mate. Puttanesca is een van de salse express (vlug-klaar sauzen) uit Mijn Little Italy. Letterlijk vertaald: ‘op hoerenwijze’. De legende wil dat Sandro Petti ’s avonds laat nog een paar klanten had die wat wilden eten. “Facci una puttanata qualsiasi” of: “Maak ons om het even welk hoerenzootje,” drongen ze aan. Het ideale recept voor luie mensen, dus. Ik hou van zout en ik hou van scherp, dus doe geen moeite om de ansjovis milder te maken. Je bent gewaarschuwd.
Ingrediënten
- olijfolie om te bakken (4 eetlepels, minstens)
- 2 of 3 blikjes ansjovis
- 1 blik tomatenblokjes
- chilipoeder (naar smaak. ik gebruik ongeveer een half theelepeltje)
- knoflook, fijn gehakseld (als luie donder gebruik ik knoflookpuree uit een potje en daarnaast: te weinig knoflook is voor niemand leuk)
- zwarte olijven (zo’n 15 of 20 stuks: snij ze in stukjes)
- als garnering je ding is: peterselie of rucola
Bereiding
Ik schat in dat je maximaal 20 minuten bezig bent. Laat de ansjovis uitlekken. Giet olijfolie in de pan, met gehakte ansjovis, knoflook, chilipoeder en en laat warm worden. Bakken en hakken totdat je een pasta hebt. Enne: olijfolie moet je niet laten walmen, je weet zelf! Onderwijl zorg je dat je pasta maakt. Spaghetti, tagliatelle; kies maar. Als je de pasta maar niet tot zomp kookt. Als de de ansjovismix een pasta is, doe je er de tomaten en olijven bij. Ik zelf vind de saus het lekkerst als ‘ie een beetje ingedikt is, dus ik laat ‘m 5 minuten pruttelen. Als je saus lekker dik is en je pasta klaar, kun je aan tafel. Garneren met vers groen spul als peterselie of rucola. Er zit knoflook in de puttanesca en we weten allemaal dat gerechten met knoflook nog beter smaken een dag na bereiding. Deze saus doet het ook prima op een stokbroodje. Dit recept is voor Sophia en voor Sam.