In oktober kocht ik een thuiskweeksetje van Rotterzwam. Na 6 weken had ik dus oesterzwammen. En wat doe je daar dan mee? Soep maken natuurlijk! Met truffelolie en rucola, want dat past prima bij elkaar.
’t Is me een maaltijdsoepje, hoor; geen lichte kost.
Ingrediënten
- paddestoelenbouillonblokken voor 1,5 liter bouillon
- oesterzwammen
- 500 g champignons
- 75 gram boter
- 2 eetlepels bloem
- 2 uien
- rucola
- truffelolie
- peper
- zout
Verder nodig:
- een staafmixer
- garde
- grote soeppan
- een koekenpan
Aan de slag!
Kook water voor anderhalve liter bouillon en maak hiermee de bouillon. Ik gebruik ongeveer 3 à 4 paddestoelenbouillonblokjes hiervoor. Wat mij betreft niet krenterig zijn met de blokjes. Ik hou van hartig.
Snij de champignons, want die gaan we bakken. In plakjes of partjes maakt niet heel veel uit. En snipper de uien, lekker klein.
Dan gaan we twee dingen tegelijk doen: uitjes fruiten en champignons bakken.
Ten eerste, champignons bakken. In een koekenpan met boter of olie, dat maakt niet uit. De champignons zijn gebruiksklaar als ze allemaal een bruin kleurtje hebben gekregen.
Ten tweede: de soepbasis.
Smelt boter zachtjes in de soeppan. Zodra de boter gesmolten is: uitjes er in en deksel op de pan. Zachtjes laten pruttelen tot de uitjes glazig naar je kijken. Op zo zacht mogelijk vuur doe je dan de bloem -in kleine gedeeltes- bij de boter en ui. Goed mengen met een garde tot de bloem helemaal gelijkmatig verdeeld is. Gelijkmatig, dat is belangrijk, want klontjes zijn vies.
Hierna voeg je schepje voor schepje ongeveer een derde of de helft van de bouillon bij je roux. Blijf roeren met de garde. Wie niet oplet moet klontjes eten. Nu heb je dus een gebonden soepbasis.
Dan is het tijd om de paddestoelen bij de soepbasis te doen.
Maak de soep mooi egaal met de staafmixers.
Breng op smaak met een beetje peper, eventueel zout.
Serveer met rucola en een paar scheutjes truffelolie.
Bonus
Bonus, Rotterzwamgroeifoto’s:
amateur zegt
Aan het einde van de kooktijd kun je eventueel een paar eetlepel champignons uit de pan scheppen. Pureer de rest van de soep met behulp van een staafmixer en voeg de champignons weer toe. Breng de champignonsoep op smaak met peper, zout, bieslook en slagroom. Laat daarna nog 1 minuut doorkoken om de soep goed te kunnen binden.