Categorieën
filmpjes vrij werk

Filmpje voor Kennisnet

Samen met Sam en Sterre heb ik filmpjes gemaakt. Dit waren hun inzendingen voor een wedstrijd van Kennisnet. Het onderwerp was dus, vanzelfsprekend, onderwijs en ICT. Daar hebben S&S natuurlijk wel een mening over.

Ik moest even nadenken of ik deze filmpjes wel publiekelijk op m’n website moest zetten. Maar de filmpjes worden straks toch gebruikt door Kennisnet. En samen met Sam en Sterre ben ik er erg trots op. Dus alsnog hier publiekelijk te zien.

Sterres filmpje:

Sams filmpje:

Het idee voor Sterres filmpje kwam door een ontzettend leuk sollicitatiefilmpje van Francine Aarts. Stopmotion, dat wilde ik ook. Dus met de tekst die Sterre geschreven heeft hebben we beelden verzonnen die ze a la Bob Dylan kon laten zien voor de camera. Leerpuntje: gebruik felle kleuren met hoog contrast, niet die aquarelkleuren die we hier hebben gebruikt hebben. En het allerbelangrijkste: zorg voor studiolicht. Of film op dagen zonder bewolking. Je ziet de enorme kleurverschillen tussen bewolkte en zonnige momenten. Ik kreeg dat achteraf niet meer gecorrigeerd (tips, iemand?).

De ruim 1500 foto’s heb ik via een druk op de knop in After Affects aan elkaar geplakt tot een filmpje. In sommige stukken heb ik een blue-screen gebruikt (plaatje hiernaast). Dat was even fotosjoppen. Montage heb ik verder gedaan in Premiere.

De muziek die onder het filmpje zit heb ik gevonden op Tribe Of Noise. Het nummer heet ‘Happylele‘ en is daar gemaakt door Franco Pellegrini. Eerst had ik (ooh, stout!) een ander muziekje gebruikt (hier te zien/beluisteren). Dat nummer heet ‘Moving In’ en komt van de soundtrack voor The Fantastic Mr Fox; gecomponeerd door de held Alexandre Desplat. Maar ja, het is niet comme-il faut om die muziek hiervoor te gebruiken. Liever iets onder een Creative Commons-licentie.

Sams filmpje was meer een haastklus. Jammer, daar zijn we erg laat aan begonnen. Sterre heeft langer de tijd genomen om een goede tekst te schrijven en die goed te oefenen. De tekst voor Sam hebben we in een uurtje gemaakt. En eerlijk gezegd: dat betaalt zich terug. Het idee om iets over heden, verleden en toekomst te vertellen kwam door een filmpje dat ik ooit eerder op YouTube had neergezet. Dat ging over de Sjalomschool in Capelle aan den IJssel die als een van de eerste scholen in Nederland computers gebruikte in het onderwijs. Met Commodores 64, jawel meneer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.