Het niet-twitteren bevalt me maar matig als ik eerlijk ben.
Ik mis het nieuws en de entertainment, de sappige roddels en het kletsje tussendoor. Het is alsof m’n blik op de wereld even wat smaller is geworden.
Stiekem heb ik in de eerste dagen nog wel eens door de heg gekeken. Sterker nog, ik heb even een half spookaccount gehad om een paar keer wat te melden. En ik kreeg via m’n RSS-leeslijst (euh, wat is RSS?) nog sommige tweets door. Dat had ik ooit eens ingesteld om dingen terug te kunnen lezen. En, ik heb zelfs eens via SMS gereageerd op een vraag (een bijzonder urgente vraag mag ik wel zeggen). Door mijn tijdig SMS-ingrijpen is Nederland een hoop ellende bespaard gebleven (*).
Het kostte kortom wat moeite om de neiging mee te ouwehoeren de kop in te drukken. Maar stoppen met twitteren is net zo makkelijk als stoppen met roken. Na drie dagen weet je niet beter. En die trillende handjes gaan vanzelf wel weer over. Zeggen ze.
Automagisch werden nieuwe blogposts hier ook de twitters opgegooid, via Twitterfeed. Maar ook alle gedeelde items uit m’n RSS-lijst. Dat heb ik pas vandaag uitgezet en zal ik later weer aanzetten, misschien. Na zoveel tijd op de twitters blijk ik toch een hele infrastructuur opgebouwd te hebben.
Voor wie zich afvroeg waarom er spooktweets verschenen:
geef toe dat het volkomen nuttig was om de kunstdrol van Wim T. Schippers (4 bij 4,5 meter! Kosten 60,000 euri pure belastingcenten, meneertje!) in een tweet te vermelden. Of dat briljant geschreven PC-stukje over Joost Eerdmans? “Joost Eerdmans heeft de journalistieke doortastendheid van een afgeprijsd badpak”, fantastisch, love it!
Aan de andere kant levert niet-twitteren een hoop tijd op voor andere zaken. Voor de RSS-lijst bijvoorbeeld, eindelijk weer eens tijd om die rustig te lezen. Meer tijd om ongestoord te lezen; bijvoorbeeld langere stukken dan een simpele 200 woorden vanaf ’n laptoptscherm. En het is erg rustig om jezelf af te sluiten van zo’n constante bron van afleiding. Dat is de grootste winst.
Voornemen: eens flink m’n volglijst uitdunnen. Kwaliteit gaat altijd boven kwantiteit.
(*) nee, dat leg ik niet uit.
Jules zegt
Fijn dat we je straks weer terugzien op Twitter, toch?