Paul van Buuren

  • Home
  • Bon Mot du Jour
  • Over mij
Home

Het jaar 2022 in boeken

Vier aanraders. Ik had beloofd 50 boeken lezen, maar dat is me alleen maar optisch gelukt. Van Goodreads naar The Storygraph. En ik heb een boekenclub opgericht.

6 januari 2023

Twitterverslaafd, ik?

De vogel van het Twitterlogo met scherpe klauwen en tanden in z'n snavel. Een harpij, dus zeg maar.

Ik ginnegap graag dat ik Twitterverslaafd ben.

Want het zou natuurlijk idioot zijn dat ik, Paul, verslaafd zou kunnen zijn aan zoiets stoms als twitter.

21 november 2022

Getrouwd

Op 22 september 2022 zijn we getrouwd. Met een klein feestje in Rotterdam.

22 september 2022

Gronings is korter en beter

Vlag van Groningen

Ik zag een tweetje waarin beweerd werd dat Brabants korter en efficienter is. Maar dat klopt natuurlijk niet.

21 juni 2022

Ieper, Brussel, Leuven

Vrijdag 6 mei stappen we in de auto naar Ieper. Dit is een schattig, klein stadje in West-Vlaanderen. Ons doel is om een beter beeld te krijgen van de Grote Oorlog, zoals WO1 in veel landen heet. Dit wordt ook wel de eerste moderne oorlog genoemd. Tussen 1914 en 1918 sneuvelden 10 miljoen mensen op diverse plekken. De vernietiging en zinloosheid van de oorlog zijn moeilijk te bevatten.

16 mei 2022

Deltavliegen voor beginners: wees een nul

Verzameling bordjes met als meest opvallende tekst: "Pas op, aanvallende buizerd"

Als kind wilde ik piloot worden. Dus ik ben in augustus begonnen met deltavliegen. En het lijkt misschien niet zo, maar deltavliegen is een teamsport.

25 oktober 2021

Hand in hand, blind door de stad

Dit is het verhaal over hoe ik De Meisje ten huwelijk vroeg. Ja, we waren al ‘soort-van’ getrouwd. Maar dit is the big one, voor het echie.

5 juni 2021

Bananenbrood

Hmmm, smeuïg bananenbrood. Dit hoort een beetje vochtig te zijn. Met voldoende rietsuiker er bovenop maak je een fijn krokante laagje, als kroontje.

22 november 2020

Pannenkoecken

Wat is uw lievelingsneologisme uit die tijd? „‘Pannenkoecken’. Als werkwoord. Dat vind ik fantastisch. Het betekent zo plat mogelijk tegen elkaar aan liggen. En dat is veel revolutionairder dan het klinkt: sinds de zondeval is dat hele lichaam ziek, zwak en misselijk. Door de zintuigen, de openingen naar buiten is het verleidbaar, het is materiaal voor de duivel, vooral als er vrouwen in de buurt zijn. Daarom zijn woestijnvaders en monniken er ook zo door geobsedeerd zich af te schermen van de buitenwereld, om hun zintuigen te negeren, tot zelfcastratie aan toe. Voortplanten, schreef de kerk voor, moest gebeuren terwijl men elkaar zo min mogelijk aanraakte. Daarom is pannenkoecken zo mooi – dan mag het weer.”

Pannenkoecken (Middeleeuws Nederlands): zo plat mogelijk tegen elkaar aan liggen. Vandaag de dag: ‘lepeltje-lepeltje liggen’ Uit een interview met letterkundige Herma Pleij: over 15de-eeuwse seks: ‘Geen vieze boekjes, nee, toneel!’.

29 januari 2020

Clichés op het web

Clichés zijn de doodgeslagen cola van je denkvermogen, om het op z’n BLØFs te zeggen.

20 december 2019

Next Page »

Contact

  • info@paulvanbuuren.nl
  • Mastodon
  • Mijn leeslijst op StoryGraph
  • LinkedIn
5655